Inkomstenbelasting 2016

Als je in Nederland woont moet je aangifte doen over al je inkomsten. Ook als je buiten Nederland woont en inkomsten hebt uit Nederland kan het zijn dat je aangifte moet doen. Hoeveel belasting je precies moet betalen of terugkrijgt, hangt af van je persoonlijke situatie.

Heb je een aangiftebrief ontvangen, maar doe je niet op tijd aangifte dan riskeer je een boete. Ook maakt de belastingdienst dan een schatting van je inkomen.

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Hierdoor betaal je minder belasting en premies. Je kunt 3 belastbare inkomens hebben: box 1, box 2 en box 3. Per box geldt een ander belastingtarief.

Welke heffingskortingen je krijgt hangt af van je persoonlijke situatie. En ben je in loondienst of krijgt je een uitkering dan houdt je werkgever of uitkeringsinstantie al rekening met een aantal heffingskortingen. Iedereen kan de algemene heffingskorting krijgen. Als je werkt, krijgt je ook de arbeidskorting. Deze korting wordt berekend over het arbeidsinkomen. Ook met een laag inkomen zijn heffingskortingen mogelijk. En soms is het ook van belang of je een fiscale partner hebt.